Zaprawa do pieca chlebowego Vitcas OC to hydraulicznie wiążąca zaprawa przeznaczona do zewnętrznego łączenia z cegłami szamotowymi w zastosowaniach takich jak opalane drewnem piece do pizzy, grille, wędzarnie, piece chlebowe, paleniska i inne zastosowania wysokotemperaturowe. Ten rodzaj zewnętrznej zaprawy ogniotrwałej jest nierozpuszczalny w wodzie, odporny na deszcz i mróz oraz utwardza się bez potrzeby podgrzewania.
Ognioodporna Zaprawa do Pieców Chlebowych to wstępnie zmieszana zaprawa do łączenia cegieł szamotowych oraz elementów do budowy pieców do pizzy i pieców chlebowych, a także do ogólnego zastosowania na zewnątrz do użytku z cegłami ogniotrwałymi w różnych aplikacjach wysokotemperaturowych. Odporność temperaturowa do 1200°C.
Przed użyciem dokładnie wymieszać proszek. Należy dodać wodę, w przybliżeniu 200 ml na kg i mieszać do konsystencji odpowiedniej do zacierania. Nie zaleca się dodawania barwnika/pigmentu. Cegły należy zwilżać w celu zapewnienia lepszej przyczepności. Produkt wiąże w ciągu kilku godzin, dłużej podczas chłodniejszej pogody. Grubość spoiny powinna wynosić od 3 mm do 15 mm. W przypadku spoin powyżej 15 mm należy użyć Vitcas HPS.